Manuele lymfe drainage

Volgens het systeem van de Deense Emil Johannes Vodder.

De werking van het lymfestelsel

Het lymfestelsel heeft onder andere tot taak om via de lymfevaten stoffen af te voeren die niet in ons lichaam thuishoren, denk bijvoorbeeld aan ziekteverwekkers als bacteriën en virussen en aan te veel eiwitten. Op verschillende plekken in het lymfesysteem bevinden zich ook concentraties van lymfeknopen, onder andere in de hals, nek, oksels en liezen. De lymfeknopen zijn heel belangrijk voor het goed functioneren van ons afweersysteem. Blokkades in de lymfecirculatie kunnen een nadelige invloed hebben op de gezondheid. Je raakt vatbaarder voor ziektes en ontstekingen. Blokkades in de lymfecirculatie kunnen zich onder andere manifesteren in de vorm van oedeemvorming in bijvoorbeeld de benen, maar ook in de vorm van hoofdpijn, voortdurende vermoeidheid, reumatische klachten, hoge bloeddruk, huidproblemen en infecties.

Manuele lymfedrainage

De manuele lymfedrainage is een zeer milde massagevorm. Het gaat om zachte aanrakingen met schuivende en ronddraaiende bewegingen om zo het ritme van de natuurlijke samentrekkingen van de lymfevaten te stimuleren met als doel om de lymfecirculatie te bevorderen. Ook de lymfeknopen worden zachtjes gemasseerd door middel van zachte, ronde bewegingen. Hoewel het om een zeer subtiele massagevorm gaat, zal de persoon die de massage ondergaat wel degelijk het effect van de massage voelen. De massage werkt namelijk zeer ontspannend en na afloop kan de cliént onder andere tintelingen voelen, doordat bijvoorbeeld het oedeem begint te verminderen. Een verschil met veel andere massagevormen is dat er geen massageolie wordt gebruikt.

Indicaties en contra-indicaties

Lymfedrainage kan voor veel verschillende klachten worden ingezet. Het is vooral een geschikte behandelmethode tegen zwellingen na kneuzingen, verstuikingen of operaties, tegen spanningshoofdpijnen, reumatische klachten, stuwingproblemen, stress en huidverslappingen.

Contra-indicaties voor manuele lymfedrainage zijn onder andere tuberculose, open wonden, acute trombose, astma, acute ontstekingen en ook kanker kan in sommige gevallen een contra-indicatie zijn.